Железарството

Железарството


      Най-важната част в една железарска работилница е оджака – ковашкото огнище. Зад самото огнище има духателен ковашки мях, който се задвижва с дълга ръчка. Мяхът има горна и долна част и така при движението на ръчката нагоре и надолу духа ту едната, ту другата част – така се получава непрекъснат приток на въздух за огнището. От мяха към огнището въздухът се движи по тръба, но в самото огнище не влиза тръбата, защото от високата температура в него тя ще се стопи като другите железа, а тръбата завършва с накрайник от артилерийски снаряд на корабно оръдие.

      Към оджака има различни инструменти – наковалня, клещи, куки, шишове за ръчкане на огъня, има чиса, с нея се топи в коритото с вода и се ръсят запалените въглища, за да се задуши огъня; има също и кутия с пясък, който се слага в огъня, когато ще се заварява нещо; има щекла, която се поставя на наковалнята; секачи, които са два вида – едните се държат с клещи и се чука върху желязото, за да се отсече, а другите се поставят на наковалнята, желязото се поставя върху тях, и тогава се чука самото желязо, за да се отсече.

      Задължителен инструмент за една ковашка работилница са пробоите – те служат за пробиване на различни видове дупки – кръгли, продълговати, правоъгълни, по-малки или по-големи.

      Много важно за такава работилница е менгемето. Ковашкото менгеме се различава от шлосерското менгеме – на ковашкото може да се чука, за разлика от шлосерското менгеме, което е направено от чугун и ако се чука на него то ще се счупи.

      Клещите за ловене на горещото желязо и за пренасянето му от огнището към наковалнята са най-различни видове – за ловене на плоско желязо, за обло желязо, за шестоъгълно и др.

      Почти няма област в човешкия живот, за която железарят да не изработва приспособления или инструменти:

      Вериги, саджаци, дилафи, огрибки, кофари – триперец или двуперец (с две или три пера) – за къщата; съкове, ножици, звънци – за овчаря; чукове и наковални за косача; сатъри, ченгели, куки – за месаря; ножици за овощаря; изнемала и длета за дърводелците и резбарите; жаги, брадви, куки за обръщане на трупите, кола с ниски колела и без климии – за дърварите; и за шивача и за тъкачката, и за обущаря та дори и за пътното строителство – лостове, лопати, трамбовки, и др. колички.
Продукти
© SteMi | Всички права запазени!